Spesiaali Betty-tapaamisen kunniaksi 11.4.2015

 
Jos kävit täällä lukemassa Bettyn joulupaketteja, huomaat, että blogin osoite on sama, mutta ulkoasu ja otsikko muuttunut. Siihen on hyvä selitys.

Kolmen viikon kuluttua vietetään Betty-tapaamista hotelli Almassa Seinäjoella. Koska Bettyn ystävät kuitenkin asuvat ympäri maan ja maailman, suurimmalla osalla ei matkan tai muun syyn tähden ole mahdollisuutta olla tapaamisessa mukana. Siksi sekä tässä blogissa että Bettyn Facebook-sivulla tullaan tapaamisesta julkaisemaan niin valokuvia kuin videota. Koska en nähnyt järkeväksi luoda taas uutta blogia tätä varten, muokkasin hieman tätä joulublogia.

Jotta niitä, jotka ovat poissa, ei niin kauheasti harmittaisi, lupailin Betty-tapaamispäiväksi nettiin jotakin erityistä, spesiaalia, kuten jouluna. Tällä kertaa kävi kuitenkin niin, etten saanut siinä määrin juttuideoita kuten jouluksi, ja muutenkin oma elämä on ollut niin kiireistä, etten ole ehtinyt kirjoittaa mitään uutta. Siksi päädyin vanhaan!

20150321_194031
2015-03-21 19.41.19

Olen joskus viisastellut, että jos löydän kahden ensimmäisen Bettyn alkuperäiset käsikirjoitukset (ne ovat sitä kirjaimellisesti!), huutokauppaan sen sivu kerrallaan Punaisen Ristin hyväksi - mutta nyt kun se löytyi, en taida malttaa...

Koska olen ollut historioitsija syntymästäni asti, olen päivännyt myös tarinani. Niinpä näin, että olen aloittanut ensimmäisen Bettyn juuri 14 vuotta täyttäneenä ja saanut sen päätökseen 3,5 vuotta myöhemmin. Heti seuraavana päivänä aloitin kakkososan, jonka kirjoitin puolessatoista vuodessa ja jonka valmistuessa olin 19-vuotias. Ensimmäisen osan kirjoittaminen kesti noin kauan siksi, että se jäi alkuvaiheessa kesken pariksi vuodeksi, kunnes jostakin tuli käsiini, luin alun ja innostuin jatkamaan.

Kuten näkyy, käsialakin on melko tavalla muuttunut "tyttövuosien" kuluessa. Olen ollut aina konekirjoittaja, mutta jostakin syystä juuri Bettyn ensimmäinen versio piti kirjoittaa käsin. Toisaalta siten saatoin kirjoittaa sitä milloin missäkin, hyvin usein jokirannassa piilossa koko maailmalta. Tämä tarina olikin kaikin puolin "piilossa koko maailmalta": tästä ei tiennyt kukaan muu kuin minä, ennen kuin veljeni löysi kotikotoa koneella kirjoittamani ja kirjoiksi sitomani Bettyt vanhaa huonettani tyhjentäessään ja kysyi, haluanko ne haltuuni.

Ilmeisesti olette iloisia siitä, että halusin! Mutta ensin kirjoittaessani tarinaa itselleni puhtaaksi tuolloin 1990-luvulla ja sitten kirjoittaessani sitä nettiin 2000-luvulla tein jonkin verran suuriakin muutoksia. Alkuperäisessä käsikirjoituksessa on kokonaisia lukuja, jotka eivät päätyneet lopulliseen versioon, ja useistakin kohtauksista erilainen versio kuin minkä te tunnette.

20150321_192805

Lauantaina 11.4.2015 klo 13.00 tähän blogiin siis ilmestyy “poistettuja ja muutettuja kohtauksia”, kuten elokuvaspesiaaleissa ainakin, ja vähän tarinaa taustoista. Jos sinua kiinnostaa se, mistä tarina lähti ja mihin se päätyi, tervetuloa tuolloin lukemaan!