Joulun 24 päivää - eli Bettyn lahjojen aikataulu tänä vuonna

MUOKS 1.12.: Gracen joulukalenteri avautuu aatonaattoon asti Facebook-sivulla. Käy katsomassa tästä linkistä, mistä on kysymys.

Tänä syksynä onnistuin hankkimaan lähestulkoon stressin Bettyyn liittyen - ja sellaista ei ole tainnut aiemmin tapahtua!

Olen kesästä alkaen kirjoittanut jatko-osaa Gracen tarinaan ja ollut siihen aika tavalla upoksissa. Koska uusi kirja ei valmistu vielä vähään aikaan - Grace ja hänen lähipiirinsä ovat tavattoman aikaansaavia! - totesin, että jouluksi pitää keksä jotakin muuta hauskaa. Kyselin siis teiltä toiveita joulupakettiaiheista. Kiitos teille kaikille, jotka täällä blogissa tai Facebook-sivulla tai -ryhmässä olette ehdottaneet erilaisia joulutarinan aiheita!
Kuvan lähde

Tuntui vain siltä, että en löytänyt inspiraatiota, ei, vaikka tosissani koetin miettiä, kenestä ja mitä voisin tarinallisen joulupaketin tehdä. Olisin epätoivoisesti halunnut kirjoittaa, en vain tiennyt, mistä aiheesta! Ja tästä siis onnistuin kehittämään itselleni stressin.

Mutta sitten kävi niin, että äkkiä tunsin aivan voittamatonta halua lukea erästä vanhaa joulupakettitarinaa - ja sen jälkeen tiesin täsmälleen, kenestä kirjoittaisin ja mitä kirjoittaisin. Tarina syntyi muutamassa päivässä ja on nyt hiomisvaiheessa. Eikä se ole aivan lyhyt tarina: saatte lukea sitä 12 osassa! Aiheesta ei sen enempää, sen saatte tietää aattona. Voin kertoa, että aihe on Bettyn maailmasta, mutta jälleen kerran mennään tapahtumiin, joista Betty ei ole todennäköisesti koskaan kuullutkaan...Kun tuo uusi tarina päättyy loppiaisen aatonaattona, on sitten toisen paketin vuoro. Valitellessani Facebookissa inspiraatiottomuuttani tilanne johti aikamoiseen vitsailuun ja mitä hulluimpiin ideoihin. Lopulta "vaadittiin" tarinaan Bettyn esi-isiä, kilttipukuisia miehiä ja neidon- (vai oliko se jo miehen?)ryöstöä.

En sentään aivan yöllä kolmelta hypännyt sängyssä pystyyn ja huutanut heureka, mutta melkein: eräänä aamuna tajusin, että minullahan on tarina valmiina.

Toissa jouluna te toivoitte "Bettyn kirjoittamaa" kertomusta, ja silloin tarjosin teille yhden niistä historiallisista tarinoista, joilla 1990-luvulla tienasin vuokrarahoja Kolmiokirjan Linna-sarjassa. Nyt muistin, että tuossa ehtymättömässä (tämän jälkeen vielä yksi jäljellä!) aarreaitassa oli tarina, jossa juonena on - köh - neidonryöstö ja sankari kuuluu - köh - Stewartin klaaniin...


Älkää antako kansikuvan hämätä, 1990-luvulla ei kioskikustantamojen käyttämien kuvapankkien historiaosiossa tainnut olla järin paljon 1700-luvun ylämaalaisten kuvia, joten kanteen on heitetty täysin tarinaan sopimaton kuva 1800-luvun pariskunnasta! Tosiasiassa Panttivanki kyllä tapahtuu tiukasti jakobiittikapinoiden aikana. Tarinassa on mm.  umpiketku punatakki, päällikkönsä valtaan sokeasti alistuva sankari ja englantilaiselle sankarittarelle kutsumanimi sassenach - enkä minä siis tuota kirjoittaessa ollut koskaan kuullutkaan kenestäkään Diana Gabaldonista... (Kyllä, Outlanderia katsoessa nauroin tämän tuosta tietyille kliseille, joita näköjään vain täytyy jokaisella ylämaalaisista ja jakobiiteista kirjoittavalla tarinassaan olla!)

Ehdin jo luvata Facebookissa tämän tarinan joulupaketiksi, ennen kuin sain inspiraation tuoreempaan, ja koska tämäkin on aika pitkä, sekin tulee jatkokertomuksena. Jos nimittäin olen oikein käsittänyt yleisön toiveet, haluatte tarinoita mahdollisimman monena päivänä, vaikka luvut sitten olisivatkin vähän lyhyempiä! Niinpä tänä jouluna saatte aivan ruhtinaallisesti lahjoja, niin kilttejä olette olleet. Tämän ja myös menneiden joulujen tarinoiden tunnelmiin voitte jo etukäteen uppoutua Bettyn joulun Pinterestissä ja YouTube-soittolistalla.


Tässä blogissa julkaistaan joulupaketit seuraavasti:

  • 24.12.2016-4.1.2017 ilmestyy joulutarinan luku joka päivä klo 12

  • 5.1.-16.1.2017 ilmestyy Panttivanki-tarinan luku joka päivä klo 12

HUOM. tavanomaista Betty-julkaisua myöhäisempi kellonaika: sitä toivottiin joululomailevien taholta, jotta Facebook-kommentit eivät ehtisi pilata myöhään nukkuvilta yllätyksiä, ennen kuin ehtivät lukemaan senpäiväisen luvun! 


Toivottavasti pidätte tarinoista - uudesta ja vanhasta. Lukiessani Panttivankia en voi kuin hartaasti toivoa, että edes hiukan olisin kirjoittajana kehittynyt parinkymmenen vuoden aikana! Mutta lupaan teille molemmissa kertomuksissa runsaasti romantiikkaa, erittäin ahkeraa käsien suutelua, yllätyksiä ja ei-aina-niin-uskottavia juonenkäänteitä...

Punatukkaisia henkilöitä ei taida kummassakaan tarinassa tällä kertaa olla, eipä edes harmaita silmiä, jos oikein muistan. Mutta tässä iloksenne kuva siitä Kuvitettuja Klassikkoja -sarjakuvalehtijulkaisusta, josta 12-vuotiaana alkoi sekä rakkauteni Skotlantiin että - no, punatukkainen sankari on aina hyvä olemassa, vai mitä?

Monet teistä ovat vuosien mittaan valitelleet sitä, etten saa mitään tuloja näistä kirjoista ja tarinoista, joiden kirjoittaminen kieltämättä vie leijonanosan vapaa-ajastani ja paljastaa rakastavan puolisoni ilmeisesti tosissaan pitävän minusta, kun hän on yhä rakastava puolisoni, vaikka istun joskus melkein yökaudet naputtamassa tarinaa silmät kiiluen.

Minulle riittää palkaksi se, että kommentoitte ja osoitatte pitävänne teksteistäni. Mutta annan teille jälleen mahdollisuuden myös oikeasti "maksaa" Betty-kirjoista.

Perustin täksikin jouluksi Bettylle oman sähköisen joulupadan, jonka tuotto menee Pelastusarmeijan kautta varattomille perheille ja muille vähävaraisille. Olen iloinen, jos haluat lahjoittaa siihen omantuntosi ja mahdollisuuksiesi mukaan, tai sitten olla mukana jossakin muussa hyväntekeväisyyskampanjassa!


Hyvää ja onnellista joulunodotusta, rakkaat ystävät. Ensimmäinen pakettinne avautuu täällä jouluaattona klo 12, mutta koska samalla hetkellä tulee joulurauhan julistus, tarina ei tietysti katoa mihinkään, vaikka lukisitte sen vasta myöhemmin!