Tervetuloa Betty-tapaamiseen 2019!

Kaksi vuotta kuluu yllättävän nopeasti. Vasta aivan äskenhän me kokoonnuimme Bettyn merkeissä Seinäjoella ja Tampereella!



Nyt on jälleen aika.


Kokoonnumme Etelä-Pohjanmaalla Seinäjoki-Lapua-akselilla lauantaina 4.5.2019. 
Lue tästä tapaamisen ohjelma ja muut tiedot.
Toivottavasti päädyt täyttämään ilmoittautumislomaketta!

Betty-tapaamisen ohjelma

Perjantai 3.5.2019

15-18         Mahdollisuus nauttia Afternoon Tea (Torikeskus, Kauppatori 1, Seinäjoki)

Aikaisilla Seinäjoelle saapujilla on halutessaan mahdollisuus piipahtaa nauttimassa aitoa iltapäiväteetä Widam Cafessa Torikeskuksen yläkerrassa.


klo 18        Etkot hotelli Almassa (Ruukintie 4, Seinäjoki)

Hotelli Alma rakennettiin 1909 Seinäjoen Rautatieläisten taloksi. Nykyään sen tiloissa toimii upea "Betty-tyylinen" hotelli, joka on juuri saanut lisätilaa viereiseen 1920-luvun vesitorniin rakennetuilla huoneilla.

Etkot alkavat yhteisellä illallisella Alman ravintolasalissa. Jokainen tilaa itse a la cartesta halunsa mukaan ja maksaa suoraan ravintolaan. Illallisen jälkeen siirrytään kabinettiin viettämään iltaa Betty-tunnelmissa.



Lauantai 4.5.2019

Hotellissa asuvien aamiainen

klo 11    Automobiilikyyti Lapualle

klo 12   Käynti valokuvaamossa (Kustaa Tiitun tie 1, Lapua)

Pyhälahden valokuvaamo palveli lapualaisia vuosina 1900-1980. Nyt valokuvaamomuseossa on esillä interiööri, jossa Duncan varmaankin tuntisi olonsa kotoisaksi.

 

Museon uusitussa näyttelyssä on kameroita, valokuvia, aitoja valokuvaustaustoja 1880-luvun Saksasta sekä hiukan rekvisiittaa valokuvausta varten. Sivuhuoneessa pyörii myös lyhytelokuva Pyhälahden vaiheista. 

Duncanin ajan tyyliin himmennysputken läpi (tosin kännykällä!) otettu kuva, joka näkyy ruudulla väärinpäin. Pikku naisia -tyylinen myssy museon lainattavaa rekvisiittaa.

Meitä vastassa on Lapuan kaupungin kulttuurijohtaja Susanna Oversteyns, joka  esittelee meille museon ja valokuvaa meidät aitoja kuvaustaustoja vasten. 


Tältäköhän Betty näytti Elizan lainahöyhenissä, kun Duncan kuvasi häntä yömyöhällä Melville-illallisen jälkeen..? (Paitsi että Bettyllä oli kaikkea muuta kuin siveät pitkät hihat!)Jos olet koskaan pohtinut, olivatko vanhat valokuvataustat värillisiä vai mustavalkoisia, tapaamisessa tulet tietämään totuuden.

Jokainen saa vapaaseen käyttöönsä ryhmäkuvan sekä yhden yksityiskuvan, molemmat sekä painokelpoisena että kevyempänä esim. some-jakoon sopivana versiona.


Tämän lisäksi kukin saa tietysti ottaa kuvia itse niin paljon kuin tahtoo. Ja Pyhälahti on muutenkin museo, jossa esineisiin saa koskea, siihen jopa kehotetaan!

 

klo 14    Siirtyminen kirjakaupan yläkertaan (Kosolankatu 1, Lapua)

Ns. Kosolan talo Lapuan keskustassa rakennettiin 1870-luvulla kauppa- ja asuinrakennukseksi, ja siinä on mm. toiminut Suomen ensimmäinen maaseutukirjakauppa. Tunnetuin talon omistajista lienee kuitenkin Vihtori Kosola, jonka poliittiset kannat liittyvät Gracen aikakauteen.




Viimeiset 70 vuotta alakerta on ollut Herättäjän kirjakaupan hallussa. Kauppa kuitenkin lopettaa toimintansa tänä keväänä. Talo on myynnissä, mutta toistaiseksi sen yläkerrassa sijaitsevat Herättäjä-Yhdistyksen toimistotilat. Ja koska yhdistys on Betty-sarjan kirjoittajan työnantaja, pääsemme valokuvaamosta viettämään päivää (entiseen) kirjakaupan yläkertaan. (Huom. ei hissiä.)




Kosolassa nautimme Tarjan laittaman keittolounaan (tarkemmat tiedot ruoasta ilmoittautumislomakkeella). 

Ruokailun jälkeen luvassa on vapaata seurustelua, perinteinen pukujen esittely, Bettyn ajan seuraleikkejä ja mahdollisuus harjoittaa mielikuvitustaan. Ota myös mukaan lempisitaattisi kirjasarjasta!



Jossakin vaiheessa iltapäivää nautimme kahvia ja teetä Walkersin pikkuleipien kera. Ja kerrankos sitä teelle tulee yllätysvieraita...

klo 17        Promenadi sisäoppilaitoksen puutarhassa (Siiriläntie 3, Lapua)

Mikäli sää sallii, piipahdamme läheisessä Jokilaakson matkailupuutarhassa, jonka tontilla toimi yli sadan vuoden ajan tyttöjen sisäoppilaitos, Lapuan emäntäkoulu. Sen perusti yhä olemassa oleva 129-vuotias Lapuan Naisyhdistys. 




Nykyisessä matkailupuutarhassa on tuhansia erilaisia puutarhakasveja, vuonna 1926 rakennettu emäntäkoulun vanha päärakennus, ihastuttava jokinäköala ja mahdollisuus käyskennellä hiekkakäytävillä päivänvarjon kanssa tai poseerata kukkien keskellä. (Sateen sattuessa jatkamme kuuteen asti Kosolassa.)




klo 18        Automobiilikyyti Seinäjoelle

klo 19        Jatkot hotelli Almassa

Perjantain tapaan nautitaan ensin ravintolasalissa omakustanteinen a la carte -illallinen, tosin tällä kertaa "päivän asuissa". Sen jälkeen siirrymme kabinettiin omaan naisyhdistyksen ompeluseuraamme. Voit ottaa mukaan oman Betty-tyylisen käsityön (köh, siis vaikka sotilassukan tai... tai...). Voit myös Raijan opastuksella harjoitella kirjontaa. Samalla tietysti juor... siis vaihdetaan kuulumisia!
   

Sunnuntai 5.5.2019

Sunnuntaiksi ei ole sovittua ohjelmaa, mutta  esim. 1920–40-lukua esittelevä Suojeluskunta ja Lotta Svärd -museo (Kauppakatu 17, Seinäjoki) on avoinna klo 12–16.


****

Tapaamisen hinta

Hinta on alustavasti 30 € (laskettu 10 osanottajalla). Se saattaa siis nousta tai laskea hiukan, jos osallistujia on alle tai yli kymmenen. Lopullinen hinta vahvistuu ilmoittautumisajan päätyttyä. Hintaan sisältyy Pyhälahden museovierailu, valokuvaus, Kosolan ruokailut ja ohjelma.

Maksu suoritetaan ennen tapahtumaa. Saat tarkemmat ohjeet, kun ilmoittautumisaika on päättynyt ja tarkka osallistujamäärä tiedossa.

Huom.:

  • Afternoon Tea ei ole osa tapaamisen "järjestettyä" ohjelmaa, sattumalta vain lähikahvila on aloittanut tuollaisen tarjoilun keskiviikkoisin ja perjantaisin.
  • Etkojen ja jatkojen ruokailut jokainen maksaa Almassa itse. Alma ei ota kumpanakaan iltana maksua kabinetin käytöstä, kun seurue ruokailee. 
  • Automobiilikyyti järjestetään henkilöautoilla eikä maksa osallistujille mitään. 
  • Herättäjä-Yhdistys tarjoaa meille kokoontumistilat, mutta jos haluat kiittää kutsusta, voit halutessasi pudottaa jotakin Kosolassa esillä olevaan lippaaseen. (Ja mikäli tahdot tilata tuotteita Yhdistyksen verkkokaupasta, voit tehdä tilauksen etukäteen ja ottaa tuotteet mukaasi tapaamisesta ilman postikuluja.)


****

Tapaamisen pukukoodi

Perjantain etkoilla voi pukeutua Betty-tyyliin tai nykytyyliin, kuinka itse tahtoo. Lauantaina aamusta jatkoille asti voi edustaa 1900-1930-lukujen tyylillä oman valinnan mukaan.


Mikäli haluat pukeutua Bettyn maailman tyyliin, tässä muutama vinkki:
  • Betty-sarja alkaa vuodesta 1902 ja viimeisin kirja päättyy vuoteen 1934, joten pukusi voi olla miltä tahansa aikakaudelta tällä välillä. (Ja lisäksi spinoff-tarinat yltävät 1850-luvulle asti!) Emme "elä" vain tiettyä aikakautta.
  • Kyse ei ole historian elävöittämisestä eikä rekonstruktiosta. Emme vaadi autenttisuutta. Kangas voi olla polyesteria ja puseronnapit muovia, ja meikata voit aikakautesi tyyliin (1920-luvun puvussa räväkämmin kuin 1900-luvun alun puvussa). Käytä mielikuvitustasi ja muista kirpputorit. Tärkeintä on, että itse pääset tunnelmaan!
  • Halutessasi voit valita jonkun sarjan hahmoista ja hakea hänestä inspiraatiota pukuusi. 
  • Valmistaudu esittelemään asusi ja sen osat muille osallistujille - olemme kuulleet huikeita tarinoita siitä, mitä kansallispuvun paidalla, vanhojentanssipuvun hameella tai Seppälän olkihatulla saa aikaan!
Vihjeitä eri aikojen tyyleistä löydät mm. Bettyn Pinterest-tauluista. Suosittelen myös lämpimästi liittymistä suljettuun Bettyn ystävät -ryhmään Facebookissa, ellet vielä kuulu siihen!

Omat kamerat ja puhelimet ovat tapaamisessa sallittuja. Varaudu siihen, että tulet kuvatuksi ja että kuvia julkaistaan somessa. Vielä ei ole varmaa, videoidaanko osa ohjelmaa. Muista kuitenkin hyvät tavat ja luottamuksellisuus.

Kuvia vuoden 2015 tapaamisesta

Kuvia vuoden 2017 tapaamisesta


****

Saapuminen

Seinäjoki on risteysasema, jossa pysähtyy useita junia päivittäin. Hotelli Alma sijaitsee aivan matkakeskuksen vieressä.

Voit myös tulla suoraan Lapualle. Siellä pysähtyy lauantaisin mm.

  • etelästä tuleva IC21 klo 9.19 (lähtö Helsingistä 6.24), tähän junaan voi vaihtaa myös pohjoisesta (IC20, lähtö Oulusta 5.53)
  • pohjoisesta tuleva IC22 klo 11.36 (lähtö Oulusta klo 8.35)
  • etelään lähtevä IC406 (vaihto Seinäjoella IC50) klo 16.20
  • etelään lähtevä IC26 klo 17.27, tästä junasta voi vaihtaa IC27 Ouluun


****

Majoitus

Majoittumisensa kukin varaa vapaasti mistä tahtoo, mutta Hotelli Alma tarjoaa Seinäjoella Betty-tapahtuman osallistujille majoitusta tarjoushintaan seuraavasti:

Alman päärakennus:

- 1hh 89 € / huone / vrk
- 2hh 108 € / huone / vrk

Alman Torni

- Saunallinen huone yhdelle 148 € ja kahdelle 168 €

Hinnat sisältävät aamiaiset ja paikoituksen.


Jos haluat majoittua Almassa, saat ilmoittautumisen jälkeen minulta tunnuksen, jolla voit varata huoneen suoraan Almasta tarjoushinnalla.


Täällä voit tutustua Seinäjoen muihin hotelleihin.



****


Ilmoittautuminen

Tapahtumaan ilmoittaudutaan sitovasti 26.4. mennessä oheisella lomakkeella (täytä joko alla tai tämän linkin kautta).


Tervetuloa mukaan!