Kolmas Betty-tapaaminen

Tässä päivityksessä on valtaisa määrä valokuvia.
Anna varsinkin puhelimella lukiessa sivun latautua ensin kaikessa rauhassa,
ennen kuin edes yrität kelata alaspäin. 
(Pahoittelut kaikenlaisesta "tärähtäneisyydestä"!) 

 

Valmisteluja 

Maailmanhistorian kolmas Betty-tapaaminen on ohi. Ensimmäisen kerran ohjelmaa oli suunniteltu uesampaan paikkaan, ensimmäisen kerran tapaaminen oli touko- eikä huhtikuulla - ja ensimmäisen kerran sää ei ollut puolellamme. Torstaina ja perjantaina eri puolilla maata alkanut lumipyry esti kokonaan yhden osallistujan saapumisen paikalle ja aiheutti jännitystä muillekin. Jouduimme aavistamaan elävästi Bettyn tunnelmat, kun Claymuirin pikkukylä jäi eräänä jouluna lumen saartamaksi!


Kaisan kuva

Itselläni oli onnea ja sain pitää lomaa vapun ja tapaamisen väliset pari päivää. Betty-moodiin siirtyminen alkoi siis jo torstaina, jolloin olin kotona ja pesin tukkani. Koska sää oli kaikkea muuta kuin keväinen, Raijalta edellisessä tapaamisessa saamani paksu flanelliyöpaita ja myssy tulivat tarpeeseen. Tällä kertaa tosin minulla oli permanentti, eikä myssyn alle tarvinnut sovitella 40 papiljottia.
Kaisan kuva

Perjantaina aamupäivällä menimme Tarjan kanssa kirjakaupan yläkertaan laittamaan paikkoja kuntoon. Mukana seurasi luonnollisesti eräs herrasmies ja valkoinen ruusu. (Takana olevassa huoneentaulussa lukee "Sinuhun turvaan Jumala". Mitä pitäisi päätellä rouva Wallacen arvojärjestyksestä, kun tämän taulun eteen on varmuudeksi sijoitettu Charlie-prinssin kuva...)

Kaisan kuva

Ruoka-astiaston toin kotoa. Vanhempani ovat saaneet tämän kaluston häälahjaksi vuonna 1954, ja minä puolestani olen saanut sen äidiltä. Tarjoiluvateja ja matalia lautasia meillä käytetään jouluna, mutta näitä keittolautasia ei ole taidettu käyttää koskaan...

Kaisan kuva

Ruokaliinat servettirenkaineen löysin kirpputorilta, jonne joku oli tuonut myyntiin yli jääneet häätarvikkeensa. "Kyllä lapualaisilla nyt riittää puhumista", totesi työkaveri. "Kirjakauppa lopettaa ja samantien täällä aletaan pitää jotakin juhlia, joihin ihmisiä tulee kummallisissa vaatteissa..."

Kaisan kuva

Melkein ajanmukaiset kahvikupit löytyivät melkein 170-vuotiaan talon kaapista, toki nämä ovat hiukan uudempaa tuotantoa...

Kaisan kuva


Kaisan kuva

Afternoon Tea

Aivan sattumalta seinäjokelainen Widam Cafe on alkanut keskiviikkoisin ja perjantaisin tarjota iltapäiväteetä, joten se yhdistettiin tapaamisen ohjelmaan epäviralliseksi etkojen etkoksi.

Kaisan kuva

Raija, Sami (joka ei näy kuvassa) ja minä ehdimme testaamaan.

Kaisan kuva

Suolaista ja makeaa. Ja petollisen täyttävää! "Teestä" tuli vitsi koko illaksi, kun emme tahtoneet jaksaa syödä varsinaisilla etkoilla ollenkaan... Teestä se johtui! Ei kahvin jälkeen ikinä niin täysinäinen olo ole!

Kaisan kuva

Kaisan kuva


Etkot Hotelli Almassa

Kaisan kuva

Varsinainen tapaaminen alkoi etkoilla, kuten edelliselläkin kerralla. Vuonna 1909 Seinäjoen Rautatieläisten taloksi rakennettu Hotelli Alma toimi tapaamisen tukikohtana, ja aloitimme etkoilun sen ruokapöydässä...

Tarja ei ehtinyt tähän kuvaan, muuten porukka on jo koolla.
Kaisan kuva (tai oikeammin tarjoilijan ottama!)

...jossa teimme myös esittäytymiskierroksen. Jokainen kertoi oman lempikohtansa tai -sitaattinsa Betty-sarjasta. Kukahan mahtaa keskeneräisen kirjontatyön perusteella olla Raijan lempihahmo..?

Kaisan kuva

Ruokailun jälkeen siirryimme kabinettiin, jossa pelasimme peräti kahta erilaista Betty-lautapeliä, kiitos Katjan ahkeruuden!

Johannan kuva

Eräs perjantaina vuorossa olleista Alman tarjoilijoista oli hieman pettynyt (bettynyt?), kun emme olleetkaan vielä perjantaina virallisissa asuissa. Jos sen olisimme tienneet... Nyt vain hypimme sänkyyn ja metsästimme lainsuojatonta!

Johannan kuva

Pelien synnystä kerroinkin jo enemmän heti perjantaina. Siinä päivityksessä ovat myös linkit Katjan tekemiin pelilautatiedostoihin.

Kaisan kuva


Kaisan kuva

Beverly vei aviomieh... köh... rahasi, kun taas Gracen, Archien tai Bettyn löytäminen toi rahaa - ja Duncanilla saattoi kilpailla lainsuojattoman kanssa! Kaisan kuva

Pätkiä tapaamisesta striimattiin eli lähetettiin suorana lähetyksenä Bettyn ystävät -Facebook-sivun kautta. Siksi näiden videoiden laatu ei ole paras mahdollinen ja ne on ollut pakko kuvata pystyasennossa, mutta tunnelman ne toivottavasti välittävät.Valokuvattavana

Tältä näytti näkymä meidänkin ikkunastamme lauantaiaamuna. Jos pari vuotta aiemmin Betty-tapaamisen mese-ketjussa viestiteltiin tapaamisaamuna kuumeisesti hiusten kihartamiseen ja pukuihin liittyviä asioita, nyt seurattiin yhtä kuumeisesti lämpötilan nousua. Ja sulihan tuo kaikki nopeammin kuin ehdit sanoa "rouva Saunders".

Kaisan kuva

Toki sitä pukeutumistakin piti vähän jännittää... Onneksi herrat eivät tiedä, mitä meillä daameilla on leninkiemme alla! Tai siis... Face-kirppikseltä ostettu halpiskorsettini jäi liian löysäksi, koska en ruvennut opettamaan aamulla Samille nyörien kiristämistä, mutta täytyy myöntää, että se ryhdisti ihastuttavasti tällaista lysyhartiaa.


Kaisan kuva

Ajoimme siis Lapualle Kulttuurikeskus Vanhaan Paukkuun. Oppaanamme toimi kaupungin intendentti Sakari Hanhimäki, jonka kanssa tutustuimme ensiksi Lapuan Patruunatehtaan museoon. Tällaisiin asetehtaisiinhan Betty ja myrskyn vuodet -kirjassakin jotkut henkilöistä lähtevät töihin.

 

Kaijan kuva

Kaijan kuva

Pääkohteemme oli kuitenkin Pyhälahden valokuvaamomuseo, jossa emme ainoastaan saaneet sukeltaa hetkeksi Duncanin maailmaan, vaan pääsimme myös itse valokuvattaviksi.


Lapuan kaupungin kulttuurijohtaja Susanna Oversteyns kuvasi meidät kaikki aitoja 1880-luvulla maalattuja saksalaistaustoja vasten. Niistä kuvista on tehty erillinen päivitys.

Kaisan kuva

Museossa on myös vaaterekvisiittaa, jos siellä vieraillessaan haluaa ex tempore -kuvan ajanmukaisessa asussa. Tässä taisi löytyä 1920-luvun asuun samanlainen höyhenpuuhka, joka Bettyllä oli hänen illastaessaan Robert Melvillen kanssa...

Tilanne taisi olla niin jännittävä, että kuvaajankin käsi tärisi, hm. Kaisan kuva

Kunkin vuorollaan ollessa kuvattavana me muut tutustuimme museoon.

Kaisan kuva

Kaisan kuva

Kaisan kuva

Kaijan kuva

Pyhälahden valokuvaamo (1900-80) sijaitsi Lapuan Kauppakadulla, niin että erinäisiä historiallisia tapahtumia on voitu kuvata suoraan ikkunasta. Duncanilla ei ollut ihan yhtä hyvä sijainti kuvaamolleen, mutta muuten interiööri oli kovin tuttu.

Kaijan kuva

Kaisan kuva

Minun nutturani oli tullut kaksi senttiä liian ylös, joten hattu oli ongelma koko päivän. Tässä se näyttää aivan lentävän päästä kun olen paheksuvainen Samin kaivaessa rekvisiittanaan ollutta taskumattia esiin... Kuvan otti Raija Kaisan puhelimeen

Kaisan kuva

Bettyilyn ideahan ei ole pelkästään kirjojen lukemisessa, vaan niistä sosiaalisen median kautta käytävässä keskustelussa. Tässä tilaisuudessa ei siis tarvinnut pelätä kenenkään loukkaantuvan, kun otti esiin puhelimensa...

Mahtoiko se Duncanin ensimmäinen kamera, jonka hän hankki Jim-enolta käytettynä, näyttää tältä...
Kaisan kuva

Kaisan kuva


Kaisan kuva
"Tytöt taakse ja vanha äiti siihen keskelle..." Susanna ohjeisti meitä aikaauden mukaiseen kuvaustyyliin.
Kaijan kuva

Kaisan kuva

Joku kuvasi tämän Kaisan puhelimeen

Kirjakaupan yläkerrassa

Valokuvaamosta siirryimme kirjakaupan - joskin juuri toimintansa lopettaneen - yläkertaan. Kerroin hiukan Kosolan talon historiasta ja sen nykyisestä omistajasta Herättäjä-Yhdistyksestä.

Kaisan kuva

Sitten syötiin! Tällä kertaa ruoka tuli kotikeittiöstä. Tarja hurmasi meidät kaikki ihanalla tomaattikeitollaan. Kaverina oli luonnollisesti skotlantilaiseen tapaan kauraleipää. "Kuulemma teillä Skotlannissa syödään kauraa, joka meilläpäin on hevosten ruokaa", kerrotaan erään englantilaisen tokaisseen. "Siksipä englantilaiset hevoset ja skotlantilaiset ihmiset ovatkin maailman parhaita", oli skotti vastannut..

Kaisan kuva

Kaisan kuva

Kaisan kuva

Kiitokset emännälle vaivannäöstä!

Kaisan kuva

Kaisan kuva

Ruoan jälkeen perinteiseen tapaan jokainen esitteli pukunsa, ja taas totesimme, että muutamalla eurolla ja mielikuvituksella tekee ihmeitä. Sitten keskusteltiin mm. Lapuan lähes 130-vuotiaasta naisyhdistyksestä. (Naisyhdistyksen oikeusjuttuun voi tutustua Bettyn ystävät -ryhmässä.)

Kaisan kuva

Välillä tietenkin juotiin teetä ja kahvia ja syötiin pikkuleipiä...

Kaisan kuva

Valitettavasti me järjestäjät jouduimme tuottamaan pettymyksen (bettymyksen?) eräässä asiassa: Walkersin pikkuleipiä ei näköjään saa täällä maaseudulla kaupasta kuin jouluna. Oli sentään silti muuta tyyliin sopivaa - kauralastuja ja kanelipikkuleipiä ja pullaa Stewart-tarjottimelta.

Kaisan kuva

Kaisan kuva

Kaisan kuva

Kesken kaiken soi talon ovikello. Kuka ihme sieltä nyt... Ai mutta tämäpä mukava yllätys!

Johannan kuva

Nehän olivat tohtorilan nuoret naapurista, jotka sopivasti osuivat paikalle kesken naisyhdistyksen kokouksen. Fanny oli ommellut itselleen upean uuden leningin ja tuli esittelemään sitä Betty-tädille samalla kun kysyi uusinta muotilehteä. Gordon roikkui mukana saadakseen selville, koska Grace tulee kotiin ja ei kai tällä vain ole Edinburghissa ketään liehittelijöitä...

Johannan kuva

Gordonina oli Jukka Santala ja Fannyna Kamilla Suvanto, molemmat Teatteri Lapuan näyttelijöitä. Bettyn tarina on molemmille täysin vieras, mutta he olivat sisäistäneet hahmonsa pienellä briiffauksella niin hyvin, että olisivat menneet aivan täydestä sarjan lukijoina! 

 

Tässä herttainen kuva Betty-tädistä naapurin nuorten kanssa. Gordon koettaa selvästi näyttää kovasti vävyltä, Fannyn ei tarvitse yrittää, hän on suloinen ilmankin.
Joku otti tämän kuvan Kaisan puhelimeen

Yhteiskuvakin vielä otettiin. Ettei vain Gordon onnistunut hurmaamaan rouvia, ainakin Beverly olisi yhtäkkiä kovasti tarvinnut lääkäriä, vaikka kuinka opiskelijaa...

Kaisan puhelimesta

Kun oli näin sopivasti päästy Bettyn maailmaan sisälle, tapaamisen osallistujat pääsivät vielä suunnittelemaan jatkoa haluamansa henkilön tarinaan tai kesken jääneen juonenkäänteeseen. Saapa nähdä, ilmestyykö niistä jotakin joskus tuleviin kirjoihin...

Matkailupuutarhassa

Osan joukkomme kanssa tuli illansuussa hyvästelyjen aika, osan kanssa vielä jatkettiin. Vaikka sää oli hiukan parantunut perjantaista, keväiseksi sitä ei voinut sanoa. Silti piipahdimme katsomassa Jokilaakson Matkailupuutarhaa.

Kaisan kuva

Kaisan kuva

Lämpimämmällä säällä tässä entisessä sisäoppilaitoksen eli emäntäkoulun puutarhassa olisi viihtynyt hyvinkin, mutta nyt alkoi taas sataa lunta...

Väsy kävi jo käpälään, kun Sami otti kuvan.

"Kuin Betty ja Duncan aikoinaan Linnan puistossa", totesi Ada ottamastaan kuvasta.

 Jatkot naisyhdistyksen ompeluseurassa

Illaksi palasimme Seinäjoelle hotelli Almaan. Päivä oli ollut niin kokemuksentäyteinen, että olimme kaikki nälkään nääntymässä. Melkein jo haimme Tarjan auton perältä keitonlopun alkuruuaksi odottaessamme illallista!

Syötyämme Alman herkkuja siirryimme samaan kabinettiin, jossa pidettiin maailmanhistorian ensimmäinen Betty-tapaaminen vuonna 2015. Illan teema oli naisyhdistyksen ompeluseura, ja sen aluksi Raija kertoi meille kirjonnasta.

 

Hänellä oli mukana upeita vanhoja töitä nähtäväksi sekä mallikirjoja, joista sai ottaa oppia.

Kaisan kuva

Kaisan kuva

Kaisan kuva

Kaisan kuva

Kaisan kuva

Kirjomisen lisäksi iltaan tietysti kuului juor... Öö, uutisten vaihtamista.

Kaisan kuva

Kaisan kuva

Kaisan kuva

Näkemisiin ehkä taas 2021?

Tapaaminen oli entiseen tapaan lämmin hyisestä säästä huolimatta. Kiitos jokaiselle järjestelyihin osallistuneella, kiitos jokaiselle joka oli mukana paikan päällä tai somen kautta! Ehkä taas kahden vuoden kuluttua?

"Oikein mukavaa kun kävitte", naureskelivat työkaverini Herättäjässä maanantaina, sillä yli jääneet pikkuleivät odottivat töihin tulijoita maanantaiaamuna kahvihuoneessa. Kuva on otettu iltapäivällä, jolloin tarjotin ei totisesti enää ollut täynnä pikkuleipiä...